keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Kiitos kannustuksesta

Tytär ehdotti että antaisin aina tekstin "maata" yön yli niin lyöntivirheet löytyvät aamulla aika helposti. Päätin olla noudattamatta hänen neuvonsa. En jaksa millään palata muihin vanhoihin asioihin kuin tähän vanhaan taloon.

Remppa alkaa todella huomenna urakoitsija vahvisti puhelimitse tänään. Ja käyn paikan päällä perjantaina. Nyt pitäisi herraa hurmata jotta hän ottaisi minulle säännöllisin välein valokuvia. Taloni kun sijaitsee 180 km Lauttasaaresta Mikkelin suuntaan.

Viime syksynä tein aika paljon tutkimustyötä. Kävin puoliväkisin vierailulla jokaisessa lähistön talossa. Tutustuin moniin ihmisiin ja sain nimejä ja mailiosoitteita, joiden avulla ja mukavalla yhteistyöllä taustat pikku hiljaa rupesivat selviämään.

Arkkitehti kävi mittauttamassa, teki piirustukset talosta ja rupesi töihin.Lokakuussa valmiina oli kaksi opusta; talon rakennushistoriaselvitys sekä sekä inventointikertomus päärakennuksen kohennus-, korjaus ja restaurointityötä varten.

Tämän vaiheen yli on helppo hypätä, mutta uskon että vaikka maksoi ehkä vähän turhankin paljon niin tämä oli viisas teko. Saapi nähdä, ne menivät myös Museovirastoon ja Ympäristöministeriöön korjausanomukseni liitteinä. Minä päivänä vaan saan tietää tulekoo avustusrahaa. Koska perustyö on hyvin tehty voi olla että minua onnistaa.

En tässä vaiheessa vielä pelkää lomakerallia, joka siitä seuraa. En yleensä pelkää paljoakaan enkä ota turhia huolia etukäteen. Ainoa tie hyviin yöuniin.


Perimätiedon mukaan rakennettu 1850
Mukavan Pirjo-naapurin kautta sain kivoja tarinoita talosta.Niitä oli puhunut nauhalle hänen vanha äitinsä, joka on ollut kuollut jo kai 10 vuotta.. Pieni ote maistiaisiksi ja ajankohta, johon viitataan alussa on vuosi 1900:

Suureen tupaan avattiin myöhemmin koulu …... Tuvassa kävivät koulua kaikki kylän lapset, joita oli siihen aikaan kolmisenkymmentä. Yksi opettaja opetti kaikkia lapsia. Opettaja asui kammarissa. Talo oli tätini Anna Sofian talo…

…Koulu oli kunnon koulu. Verannalta pääsi suureen tupaan, verannalta puhkaistiin uusi ovi koulua varten. Talo on pysynyt samanlaisena kuin silloinkin. .. Pitkä eteinen, eteisen päässä pienoiskeittiö, vasemmalla puolella kaksi kammaria ja oikealla puolella iso tupa. Kuka lie ollut
rakennusmestari siihen aikaan. Työmies-laatikon kanteen tehtiin talopiirustus.

1 kommentti:

  1. Oikein. Parhaat blogimerkinnät ovat just tällaisia välittömiä ja hetkessä kiinni. Pitkään hiotut runoteokset ovat sitten erikseen. :)

    Jaakko

    VastaaPoista