sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Ensimmäinen käynti talossa remontin alkamisen jälkeen

Ihana viikonloppu takanapäin

Ja teknisiä ongelmia. En pysty lisämään kuvia nyt tähän. Teen sen kun ongelma on ratkaistu.
Ne tulvat pikku hiljaa mukaan vippaskonstein. Rupean olemaan pikkunörtti.

Viikonloppu vietetty kesäkylässäni kyläilemällä. Viikonloppu alkoi siten että oli urakoitsijan kanssa työmaapalaveri perjantaina ystävättäreni kansakoulussa, jonka jälkeen sitten mentiin talooni. Jännitti jo vähän. Tehokkaat miehet, nämä Lapin pojat. Kuvassa Kaitsu oikealla ja hänen velipoikansa.

Kahdessä päivässä oli 4 huoneen lattialankut irottettu, numeroitu ja viety suojaan. Koolaukset oli poistettu. 1 ovikarmi oli poistettu ja verannan raput vinttiin sekä siihen kuuluvat kaapit olivat viety pihalle pinoon. Pari osittain lahoa hirttä löytyi verannan sisäseinästä, muttei pahasta paikasta.

Takaisin viime syksyyn

Lokakuussa 2009 oli varattu viikko peruskartoituksen tekemiseen. Jokaisesta huoneesta poistettiin muovimatot ja avattiin kriittisimmistä kohdista lattiat auki niin paljon kun tarvetta oli. Lisäksi muissakin kohdissa piti vauriotarkastuksia tehdä ja irtokaappeja purkaa. Myös oli ohjelmassa vanhan saunan katon suojaaminen, koska sauna osoittautui taloa ehkä vanhemmaksi. Ja se on nähtävästi siirretty tälle paikalle jostain. Mistä on jäänyt mysteeriksi. Luultavasti vaan pihapiirin sisällä. Asutusta tässä paikassa on ollut ainakin vuodesta 1736 vanhjojen kirjojen mukaan.

Maanantaina lokakuussa 2009 alkoivat työt klo 06.00 ja tiistaina 15.30 tulee soitto Kaitsu-urakoitsijaltani: " Me nyt ollaan täällä lopettamassa tältä viikolta". Sydämeni pysähtyi. Näinkö kävi jo heti ekalla viikolla? Kyselin rohkeasti miksi ja vastaus kuului: " No kun ei me olla mitään pahaa löydetty. On niin hienosti rakannettu talo. Ainoastaan kuistin lattia jouduttiin kokonaan purkamaan, se oli niin huonossa kunnossa. Piha syöttää liikaa vettä sen alle.Saunan katto juuri nyt suojataan ja piippu oli pakko purkaa. Ja samalla purettiin se laho välitila saunan ja navetan välistä koska se lahotti saunan seinää, kun sen painunut katto syötti sadevettä suoraan saunan seinään". Ja heti perään: " Haluatko että jätelava haetaan nyt vaiko viikonlopun jälkeen? Siellä olisi vielä vähän tilaa". Tietysti vastasin että vasta viikonlopun jälkeen.


Porstuan ulkoseinä tarkistettiin sisältä, koska lumi makaa päällä juuri tässä kohdassa. Lattian alta näytti hyvältä. Minusta näytti kamalalta.
Eka kiva yllätys tuli porstuasta. Takanurkassa olikin
joskus ollut jonkinlainen kamina. Hormia ei ollut .Tiesin että talosta puuttuu toinen hormi, koska toisen kamarin pönttöuunia ei siksi saanut käyttää.
Tämä kamina olikin joskus kuulunut samaan hormikanavaan.

Sama linja jatkui. Ei pahempia vaurioita missään. Takakamarin tuuletuskanava oli lamaannettu 20-luvulla kun oli valettu kevytbetonivälipohja.Tämä näytti kuulemma myös hyvältä.

Ja takakamarista löytyi toinen ihana yllätys.
Todella hienossa kunnossa oleva käsittelemätön puulattia.


Alla toisen kamarin pitkä ulkoseinä


Tietysti löytyi myös jotain pahaa


Luultavasti siinä 1920- luvun paikkeilla lämmöneristyksen vuoksi on siis valettu ohut, aivan liian ohut betonilaatta. Sen päältä löytyi kreosiittiä. Se näyttää tältä. Jos itse teet purkutöitä varo tätä!
Kreosiittilla on monta nimeä mm kivihiilipikeänäkin tunnetaan. Se on PAH-yhdiste ja vaatii erittäin hyvät suojaimet kun sitä puretaan. Saman tasoiset kuin asbesti-purkauksessa käytetään. Älä leiki terveytesi kanssa!Verannan eli kuistin kuvatIson tuvan isommat lattivauriot
Suurempia vaurioita löytyi isosta tuvasta. Talo seisoo multapenkkipohjan päällä, ei rossipohjan. Molemmissa tapauksissa tarvitaan toimivat tuuletuskanavat, joita ei saa tukkia. Niitä pitää talveksi sulkea ja avata kun jäät lähtevät. Iso tupa on onneksi ollut horrostilassa noin 60 vuotta. Tilaa ei ole käytetty lainkaan. Siksi se onkin säilynyt niin hyvin. Talon vanha huopakatto, jonka alla on vielä pärekattokin ei ole vuotanut kovinkaan paljon tähän tilaan. 90- luvulla talon päälle on laitettu peltikatto. Löysimme 2 pientä hirsivauriota mutta "huolto"lankut jotka kiertävät lattian ulkoseiniä olivat huonossa tai erittäin huonossa kunnossa. Multapenkkipohja on eräänlainen maalämpö ja pohjaa pitää huoltaa ylläpitämällä tarpeeksi maatäyettää siinä. HUOM! Siis en osaa näitä kaikkia oikeita ammattisanoja - vielä. Kerron sillä tasolla kun osaan ja ymmärrän itse.

Tässä jo aika lahot lattialankut. Ja muitakin vaurioita.Muttei haittaa. Tämä tilaa tehdään vasta kun perinteisempi asuinpuoli on valmis.Ja lopuksi taas vähän historiaa

"Opettajat olivat yleensä juuri seminaarista päässeitä nuoria opettajia ja Kääpälän koulu oli heidän ensimmäinen opetuspaikkansa. Jokainen opettaja oli vain yhden vuoden opettamassa. Ensimmäinen oli Karjalainen, sitten oli Hassinen, sitten Aappula, sitten oli Laukkanen. Minusta Hassinen ei ollut mukava, Tyyne Aappula oli aika mukava ja Tyyne Laukkanen myös.Opettajia pidettiin silmällä. He eivät saaneet seurustella, heidän piti viettää todella nuhteetonta elämää. Jos vaan joku näki, että opettaja rupeaa seurustelemaan niin koko kylä oli opettajan kimpussa ja opettaja-rukka sai varoituksia koulun johtokunnalta ja vaikka mitä. Meillä oli käsityön opettaja miesopettaja, joka kävi vain silloin tällöin Kääpälässä opettamassa ja joskus opettajat lähtivät illalla kävelemään, tämä miesopettaja ja meidän naisopettaja. Vanhemmat pistivät lapset perään vahtimaan, että mitä ne oikein tekevät siellä. Opettajat tietysti tykkäsivät kävellä ulkona kun luonto on kaunista, ja lapsilauma perässä vahtimassa, etteivät vaan pidä toisiaan kädestä tms."Sen pituinen se, tänään.


5 kommenttia:

 1. Anteelsi teille lukijoille joille on tullut monta linkkiä tänään. Minulla on ollut isoja teknisiä ongelmia. En tiedä johtuuko siitä että vaihdoin selainta.Ihme kyllä explorerista firefoxiin..joka yleensä toimii paremmin.

  VastaaPoista
 2. Viikonlopussa tuli paljon töitä tehdyksi. Nopeita nuo miehet!
  Pääosin lattiat ovat siis hyvässä kunnossa. Onneksi katto ei ole juurikaan vuotanut. Hirret ovat kauniita katsella. Kauniit vaaleat verhot ikkunoissa.
  Kutsumusammatti tuo opettajan ammatti. Naisopettaja ilmeisesti joutui valitsemaan ammatin ja aviomiehen välillä?!

  VastaaPoista
 3. Jos haluat, voin tuoda sullekin tuollaisen rakentajan itsetuntoa kohottavan heijastinliivin töistä :-)
  Sussi

  VastaaPoista
 4. Terveys on semmoinen, jonka kanssa saa kyllä olla tarkka. Sitä kun ei välttämättä saa takaisin. Meillä alkaa asbestipurku lähiaikoina. Hieman jännittää, toivotaan ettei hirveästi yllätyksiä tule. Kaikista kamalinta olisi, jos joutuisi koko talo pistää maantasalle.

  VastaaPoista