keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Urinoitu kukattomaksi.

Taloprojektin rinnalla on tullut monta uutta kiinnostavaa projektia.
Eräs niistä on metsän siistimisen ohella, puutarhan hoitaminen. 

Olen kuunnellut radiohjelmia, ja lukenut blogeja. Odla.nu sivustolla luin että ihmisen virtsa on hyvä lannoite. Ja että yksi lirauskäynti on 2 -3 euron arvoinen. Kaiken ihminen voi oppia!

Radiostakin  kerrottiin että aamuvirtsa on hieno lannoite ja että se pitää laimentaa suhteessa 1/10. Ja sitten voi kastella. Kastelin salkoruusujani ahkerasti koko kesän arvoseoksellani. Hmm.  Kastelin joka päivä joten tuli todella hienot lehdet eikä yhtään kukkaa. Tämä lannoite kuulemma tapaa  kukinnan jos liian usein lannoittaa. Ensi vuonna sitten harvennetan ainostaan lannoittamista.

Nurmikkoni

Kesällä aivan liian myöhään perustimme nurmikon.
Onneksi oli samaan aikaan menossa rengaskaivon sisäänajo ja  piti aina välillä tyhjentää vedet. Nehän tyhjennettiin nurmikolle. Viime viikonloppuna  oli edessä ensimmäinen kerta uuden nurmikon leikkaaminen. Itse nurmikonleikkuri toimii taivaallisen hyvin. Siitä kuuluu kiitos Masalle joka huolsi sen alkukesällä. Ja starttausohjeeksi annettiin : "Kolme lyhyttä vetoa ja sitten yksi kunnon repäisy" ja käyntiin lähti. Ja tulihan siitä nurmikon näköinenkin. 

Puutarha.com:n uutiskirjeessa ( joka tulee minulle kerrna viikossa ja opin siitä paljon) sanottiin että ensin leikataan 6-8 sm korkeaksi ( tai matalaksi?) syyskuun lopulla  ja lokakuun puolessa välissä sitten leikataan alas enemmän. Ja että leikkuujäte poistetaan. Toiset sanoo että se jätetään. Ota nyt tästä sitten selvää!  Ja miten Mr. Toikka Puutarha.com:sta tietää missä lukija asuu.  Tarkemmat neuvot tarvitaan uusavuttomille. 
Vasta nyt tulivat suppilovahverot Kouvolan korkeudelle. Eli ollaan reilusti Hesan seutua jäljessä.Myöhään heinäkuussa istutin pensaskrassea, koska satuin laatikostani löytämään pussillisen, joka oli menossa vanhaksi. En uskonut että olisi ehtinyt kukkia mutta ehtipäs. Kuvat on viime viikonlopulta.Kevään ja kesän aikana on ollut erilaisia kukkia. Sanansaattaja ( se isoinkarville) jonka istutin kesäkuussa oli kaunis valkoinen kukka, jonka valokuva erehdyksessä pyyhkiytyi pois. Eli kuva ei ole minun kukista vaan lainattu netistä.


Muitakin kukkia esiintyi eri aikaan puutarhassa. Suuri haaste oli etten muistanut minne oli istuttanut mitä, joten en sitten koko kesänä juuri mitään rikkaruohoja kitkenyt.Unohdin kuvata kaikkia kukkia, joten tässä on onneton pieni otos. 
Iso maksaruoho viihtyi hyvin. 
Ostin pienet plantut Kouvolan Kylähullun kirppiksestä. Maksaruoho on harvoja kukkia jonka nimen osan suomeksi. Se johtuu ekasta työpaikastani missä möimme kahvikuppeja, joissa oli erilaisia kukkia. Maksaruohon nimi  syöpyi mieleeni kun Ahvenanmaalta soitti vuonna 1981 iloinen nainen ja tilasi 6 kpl kahvikuppia. Hauskan keskustelun aikana hän kertoi että itse on sellainen Fetknopp ( pullukka, läski = maksaruohon =  ruotsinkielinen nimi) että päätti investoida kerrankin tuotteeseen johon voi samaistua. Sen jälkeen kukka on jäänyt mieleeni.
Kuvasta näkyy hyvin kitkemättömät rikkaruohot. Jos haluatte nähdä kunnon puutarhakuvia suosittelen Irenen ihana Rakkaudesta Vironperään blogon. Linkki oikealla ( en osaa vielä linkkejä laitat tekstiin).

Tänään löysin myös Bloggerin oikolukijan. Se vaan ilmoittaa vähän miten sattuu mitkä sanat on väärin kirjoitettu.  Spellerillä, eli oikeinkirjoitusvahdilla ja minulla on yksi asia joka meitä yhdistää; kumpikaan ei tunnista rikkaruohoa.

4 kommenttia:

 1. Titte, muutaman vuoden kuluttua sinäkin neuvot suvereenisti aloittelijoita näissä puutarhahommissa. Kait näitä hommia oppii vaan kantapään kautta, kokeilemalla.
  Kauniisti sinulla siellä kasvit kukkivat. Krassi ja maksaruoho ovat upeita syyskukkijoita!
  Nurmikkoa kelpaa esitellä! Paljon upeampi kuin meidän!! Itse suosittelen jättämään nurmikolle leikkujätteen, niin saa lannoituksen siitä samalla.

  VastaaPoista
 2. Meillä on DT joten kompostoidaan massat mullaksi kukille ja lirut sitten seisotetaan yli talven tynnyrissä, niin niitä voi ruiskia vähän muuallekin. Hauskin löytöni tällä aihealueella oli englanninkielisessä lehdessä muistaakseni mainostettu kastelukannu ihan tähän tarkoitukseen. Sen nimi oli Golden Shower:) Kaikenmoista meille puutarhaihmisille onkaan! Iloa syyspihastasi, kaunis!

  VastaaPoista
 3. Maarit
  Nyt muistin kun luin tämän kommnettisi että radiossa , taisi illa Radio Vegan Lördaxin makasiiniohjelnma jossa vieraili puutarhuri neuvomassa kuulijoita, että se 1/10 vesi kutsuttin nimellä Guldvatten ( kultavettä). Eli Golden shower on ihan linjassa sen Golden showerin kanssa. Voi että mietin sitä sun DT:tä mutta keksin sen lopuksi. Minkä merkkinen ja onko talon sisällä vaiko ulkona. Oledtteko olleet tyytyväisiä.

  VastaaPoista