sunnuntai 7. elokuuta 2011

Ajan likaisen patinan alta
Hitaat nettiyhteydet ovat verottaneet tätä kirjoittamista. Siksi ei ole paljoakaan kirjoitettu heinäkuussa.
Isosta tuvasta löytyi vanha ruokapöytä. Se pestiin. Vielä pitää poistaa vähän maalia , hioa varovasti  ja öljytä  mutta en lähde yhtään huonekalua nyt kunnostamaan. Huolehdin vaan siitä että ne ovat käyttökunnossa.  Huonekalujen vuoro on ehkä ensi vuonna tai joskus.
Mallia, jossa on pöytälevyn alla laatikkomallinen jalka , en ollut ennen nähnyt. Pitää tutkia onko se seudulle tyypillinen. Työkaluja siinä on kuulemma pidetty ja ruokaliluvälineitäkin sanoi joku. Saa kommentoida, jos tietoa on!

Elovalkeat 2011
 Kääpälän kylä oli tänä vuonna Elovalkeat - tapahtuman isäntänä ja tilaisuuden avasivat Elo-Matti ja Elo-Maija. EloValkeat on vuodesta 1973 vuotuisesti järjestetty tapahtuma"kuukausi" jonka isäntä on joku vanhan Valkealan kylistä.Nykyään kaikki kuuluvat Kouvolaan; ja kesäpaikkani on siis Suomen 20. suurimmassa kaupungissa. (hmm, mistä sekin luku tuli, voi olla ihan pielessä.). Asukkaita on Kouvolan kaupungissa 88 000 päätä, joista 182 asuvat Kääpälässä. Eli siinä mittasuhteet. 
Elo-Mattina on sama ystävällinen ihminen joka minulle veden on toimittanut tämän kesän. Edelleen kaivoni tuottaa aika savista vettä. Elo-Matti sanoi että minun pitää malttaa odottaa yhden roudan yli. Maltan, maltan kunhan routaa sulaa sitten ensi keväänä nopeasti ja heti.
Viitat avajaistapahtumiin kylässämme oli luovasti ratkaistu.Näitä traktoreita oli useita.Itse tapahtuma oli minulle erittäin mielenkiintoinen Elo-Matti kun luki Kääpälän historiikin lyhyen version. Siitä opin että Peuhun juuret ovat peräti 1500 luvussa. Joskus kun kärsin uutiskuivuudesta kerron tästä lisää. Ja todella mielenkiintoista ja riipaisevaa oli kuulla Karjalan brigaadin tulosta paikkakunnalle. Niistä vaiheista kertoi Ylikomentaja. 2700 hehtaaria maata ja 500 hehtaaria vesistöjä pakkolunastettiin kun varuskunta tuli Vekaranjärvelle. Yksityiset omistajat joutuivat luovuttamaan 800 hehtaaria, muut alueet tulivat kunnailta ja yrityksiltä. On ollut todella vaikeat ajat silloin henkisesti. Jälkeenpäin sain kuulla että ihmisille oli tarjottu joko rahaa tai maata/ ranta tontteja tms  kauempana. Toiset ottivat rahat, toiset maata ja muutama kai jotain siitä välistä. Mutta vaikeata on ollut. 


Jonkun rakennuksen ( olisko Uimahalli) on piirtänyt kai Jussi Suomela ja Howard Smithin iso freski on talon ulkopuolella. Sotkussakin on yksi hänen töistä. Eräs kyläläinen kertoi että siihen aikaan Howardin kankaat näkyivät muutenkin kylässä. ( Vallila kankaat, osa on otettu muutama vuosi sitten uustuotantoon).
Freski on aika lailla kärsinyt ulkoilmasta ja kaipaisi kunnostusta. Se on niin tyypillinen Howardin työ 70-luvulta. Howard sattuu olemaan rakas ystävä.

Kääpälän kylä on varuskunnan ylikomentajan sanoin"Miesten keskuudessa SUOMEN TUNNETUIN KYLÄ" kun varusmiespalveluksen on suorittanut siellä noin 100 000 miestä . 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti