keskiviikko 10. elokuuta 2011

Nauratti kun Senja opetti puutarhatietoa

 Ylioppilaskirjoitusten alla Facebookissa oli mainio ruotsinkielenopetuskurssi joka edelleen jatkuu. Epäilen että Senja hallitsee kielioppinsa paremmin kuin minä ja itse puutarhanhoidossa ollaan kai sitten samalla tasolla. Mihin dammvippaa , eli pölyhiuskaa käytetään puutarhassa?

Alla on toissapäivän ruotsinkielen oppijakso ja myönnettävä että kerrankin osasin sanan suomeksi mutten ruotsiksi; eli sana raivaussaha  ei olisi noin vaan minulta irronut omalla äidinkielelläni. Olisin luultavasti sanonut röjningssåg.

Senja opettaa sinulle ruotsia
Puutarhanhoito TRÄDGÅRDSSKÖTSEL on välineurheilua PRYLIDROTT? Ruohonleikkuri GRÄSKLIPPARE: työnnettävä MANUELL, sähkökäyttöinen ELDRIVEN vai istuttava ÅKBAR? Maajyrsin JORDFRÄS. Siimaleikkuri GRÄSTRIMMER. Lehtipuhallin LÖVBLÅSARE. Oksasakset SEKATÖR. Aitasakset HÄCKSAX. Raivaussahalla RÖJSÅG lähtee suurimmat rojut. Viimestele strutsin sulista tehdyllä pölyhuiskulla AVSLUTA MED EN DAMMVIPPA AV STRUTSFJÄDER

Peuhusta löytyi metreittäin kauniita  räsymattoja. Menin Eevan kanssa pesemään niitä ja kaupunkilaistytölle räsymattojenkin peseminen käsin oli uusi tuttavuus ( isä pesi vanhempien maalla ne painepesurilla; eikä minulla ole ollut räsymattoja eikä verhoja kaupunkiasunnossani. Nyt on mattoja 3 ja verhojakin. Verhot vaan siksi että ikkunapuitteet ovat niin rumat). Mutta takaisin matunpesuhommiiin;  vanhat ja kauniit mattoni eivät saa ikinä nähdä painepesuria.Eeva on hyvä ystävätär. Hyvä ystävätär tukee, auttaa ja opastaa - nätisti.  Ensin hän vaan pesi omia mattojaan ja sitten rauhallisesti  kertoi miten voisin kehittyä tässäkin hommassa:
matto on väärin päin altaassa (mutta tässä asiassa pidin pintani),  että matto pestään kudontasuunnassa ei pituussuunnassa - kuvassa teen sen jo oikein, ettei mäntysuopaa laiteta suoraan matolle vaan sekoitetaan ensin astiaan ja liuos kaadetaan maton päälle erissä jne jne. Lopuksi hän ystävällisesti pesi toisen mattoni koska olin niin kovaa puristanut juuriharjaa että oikea käsi rupesi kramppaamaan.

 

Nurmikkoni kasvoi hyvin ja ystävätär upposi siihen nilkkoja myöten. NURMIKKO on GRÄSMATTA mutta minun nurmikkoni on kyllä jo OGRÄSMATTA ( rikkaruohikko jos sellainen sana nyt edes on olemassa suomeksi.)                        
Savupiipun ympärillä oleva teline on myös nyt poistettu. Olin ajatellut tänne laittaa julkinen pyyntö voisiko joku tulla ottamaan sen alas. Mutta sittenensin soitti ja sitten  ilmestyi muurarin apumies paikalle ja poisti sen. Ohessa erittäin suttuinen kuva josta työturvallisuusasioita ei liiemmin voi tarkistaa. Teline on jo melkein purettuna kuvassa. Työn jälkeen nautimme GT:t. Oli aika kuuma päivä , näes.

Lisää kuvateksti

Ystävällinen mies samalla kertoi että rännit ovat niin täynnä roskaa että niitä pitäis pestä, jotteivät ruostuisi. Poikani kipesi ylös ja minä perään pikkulapiota tuomaan. Ei oikein näytä ammattimaiselta ja ensi kerralla minulla on paremmat kengät ja pojalla turvavyö.Mutta homma tuli tehdyksi. Ensin kaivettiin  varovasti istutuslapiolla moskat pois  ja sitten vedellä huudottiin. Kummalta puuttui kokemus mutta omat ratkaisut toimivat hyvin.


Iso tupa saattin sen verran siistiksi että pidin kahdet "illalliset"  siellä.
Tulevana viikonloppuna vielä siivoan viimeisen nurkan ja otan kunnon kuvat. 


Tupa on aivan ihana. Unelma on nyt että ensi vuonna 11.9.2012 voisin pitää siellä pienimuotoinen  tilaisuus koska silloin on tasan 90 vuotta siitä kuin Kääpälän kiertokolu aloitti tässä tilassa. Ennen sitä olis vaan korjattava lattia, koska se on osittain niin huonossa kunnossa etenkin nurkissa.

Miniäni kanssa uskalsimme erittäin pitkän harkinnan jälkeen avata tuvan lattian pesuaukon. Hirvitti ihan kamalasti ja sieltä löytyi:Ei oikeastaan mitään hälyttävää. Luulen ainakin. Maata ja tiiltä vaan.  Nyt nukkumaan.

2 kommenttia:

  1. Järven rannalla lapsuuteni viettäneenä matonpesu on tuttua puuhaa. Mutta mua on kyllä aina opetettu pesemään matto kuteen suuntaan, eli poikkipäin, vain maton reunat loimen suuntaan (?) Mutta puhdasta tulee joka tapauksessa, ja tuohan on eksotiikkaa kaupunkilaiselle :)

    Mikä on pesuaukko? Kysyy tyhmä Hanni

    VastaaPoista
  2. ... siis maton pesu meni just niinkuin suakin neuvottiin, korjaa hidasälyinen, mutta muuten ihan mukava Hanni :D

    VastaaPoista