maanantai 8. elokuuta 2011

Ennätyksellinen kävijämäärä ilahdutti. Kuvaton teksti tänään.

Eilen kävi melkein 400 ihmistä blogiani tarkistamassa ja tänään on jo 100 kävijää. Syynä tähän ryntäykseen oli koko sivun juttu projektistani Kouvolan Sanomissa eilen 7.8. Koska itse korjauksista ei kirjoitettu teen tehdystä töistä yhteenvedon. Jotain saattaa tietysti jäädä väliin. 


2009 
Syksy
Ensin tehtiin kuntotarkistus. Se dokumentoitiin yhdessä siihen astisen talon historiikin kanssa.Työn teki arkkitehti Pekka Hornamo ja meikäläinen.
Ja siltä pohjalta Hornamo teki korjaussuunnitelman työohjeineen.
Talossa on siis asuttu 1990 luvulle asti mutta suurtupa on ollut pelkkänä varastona ainakin 50-luvulta lähtien. Koska siellä kummittelee kuulemma.

2010
Alkuvuosi
Lopullinen korjaussuunnitelma valmistui.
Asuinpuolen ( n 80 neliöm.) lattiat avattiin, purueristeet ja kreosootilla käsitelty betonilevy  poistettiin. Sen alta löytyi multapenkkinpohja ja kaikki maa imettiin pois.
Muutettin pohja tuulettavaksi rossipohjaksi. Koolaukset, uudet eristeet, sähköt, vesi ja viemäröintityöt tehtiin.
Puulattiat laitettiin takaisin sellaisinaan. Kuistin alta kaikki meni uusiksi. 
Makuuhuoneesta löytyi taapettien välistä pintahometta, joten tapetit ja pinkopahvit poistettiin. Noin 10 m hirttä vaihdettiin koska yksi nurkka kuistin kohdalla oli ihan laho.
Seinät käsiteltiin vielä jollain homeenestoaineella , en muista millä!
Vanha pönttöuuni purettiin muurarin ja nuohoojamestarin pyynnöstä.

Syksy
Piha laskettin kauttaltaan noin 30 cm jottei vesi taas menisi kuistin alle.
Niskaoja kaivettiin pihan poikki noin 100 cm.n etäisyydeltä kuistista. Sinne laskettiin salaoja putki kankaineen , sorineen päivineen.
Kaikista huoneista poistettiin pahvit ja tapetit. Eristettiin Leijona kuitulevyllä ( 25 mm). 


2011


Tehtiin vähän runkokorjauksia vielä sisäpuolella. Sisäkatot otettiin alas ja löytyi keittiöstä hienot palkit katossa. Helmiponttipaneli tuli kattojen uudeksi materiaaliksi. 
Uusi savupiippu ja hormi sekä puu-uuni  tehtiin kohtaan missä ennen oli ollut myös kamina.  Pönttöuuni muurattiin uudestaan.  Pinkopahvitettiin koko tila ja loppusähkötyöt tehtiin.
Kaivettiin uusi rengaskaivo vanhan kohtaan ja samalla uudet sähkökaapelit laskettiin maahan. Uusi isompi sähkötaulu kytkettiin.
Pintasähkötyöt on nyt tehty osittain. Öljytäytteiset sähköpatterit asennettiin. 

Varmaan unohtui jotain. Jaa. Sen lisäksi on tyhjennetty iso tupa. Katto on harjattu, seinät pesty käsin ja lattiat imuroitu melkein valmiiksi. Navetta ja liiteri on tyhjennetty ja siivottu, maakellari osittain korjattu. 
Pihan puut jotka olivat liian lähellä tako on kaadettu , ympäristö raivattu raivaussaalla ja ekat puut kaadettu  jotta arvopuut saisivat  tilaa kasvaa. 


Vanha kämppä myyty, lasikokoelmani myyty ja niin myös turhat huonekaluni. Mieli on kepeä. Iloinen. Onnellinen. Talossa ei ole juoksevaa vettä. Joten en muista aina vetää  kun käyn kylässä - vessassa.
Kyläläiset ovat auttaneet ja tukeneet. Talon historia ja ajoitus on edelleen vähän auki. Kun joskus korjaan verhoukset toivon löytäväni jostain vuosiluvun. Jos Mäki-Laatu on vuodelta 1812 tämä voisi olla vanhempi! Saapi nähdä. 


4 kommenttia:

 1. Tuon luettelon vuoksi en aikanaan edes käynyt taloa katsomassa :D Olen asunut ja rempannut vanhaa (tosin en noin vanhaa) taloa aikanaan 15 vuotta, ja tiesin, että purkutöiksi menee. Mun rahat ja kärsivällisyys olisi loppuneet tuossa kohdassa 1, eli korjaussuunnitelman teettämisen kohdalla. Vanha, arvokas talo on selvästi oikealla omistajallaan.

  Vai kummituksia... usko pois, siellä mun mökillä kummittelee. Tiedän senkin, kuka haamu liikkuu kamarissaan. Olen tehnyt hänelle säännöt selväksi, ja hän rauhoittui haamumaailmaansa. Eräs vieraani näkikin hänet yöllä. Laski rahojaan. Luultavasti vihainen, kun mökki meni liian halvalla :)

  VastaaPoista
 2. ha ha. Kesällä 1982 vuokrasimme Pellingen saaristosta mökin entisen mieheni kanssa. Ekana yönä näin hassun unen. erittäin vanhan mies, melkeinpä tontun näköinen kävi mökissa.Hän käveli huoneen läpi. Kerrois sen viikko sen jälkeen vuokraisäntäväelle ja he kysyivät minkä näköinen mies. Selitin. He menivät ihan hiljaiseksi. He kertoivat että mökki oli rakennettu vanhoista hirsistä; siirretty saareen. Ja että olin tarkalleen kuvannut miltä näyttä se herra joka oli sen alkuperäisen tuvan rakentanut. Oli muistaakseni Tuulikki ja Reima Pietilän isä. Sen pituinen se. Olin silloin noin 26 v.

  VastaaPoista
 3. Titte, oletko tavannut tämän talon kummitusta/entistä asujaa?

  VastaaPoista
 4. Olen tavannut myyjän.Oikein miellyttävän naisen, minun ikäisen. Ja tupa on aivan ihana. Siellä on pidetty jo kahdet illalliset vaikka oli vielä vähän sotkuista. Ja parin viikon päästä siellä on rapuillalliset ystävättärieni kanssa. Talossa on hyvä henki. Ja siinä on
  kuulemma aina asunut vahvoja naisia.

  VastaaPoista