tiistai 5. huhtikuuta 2011

Kevät toi, kevät toi muurarin..

Oikein hymyilyttää täällä nojatuolissani kun aloitan tämän kirjoitukseni. Talven selkä taisi taittua viikonloppuna.

Koska siitä ei voinut olla varma olin joutunut kyläläiset taas pyytämään apuun. Tie taloni edessä oli aivan polanteinen( täynnä polannetta) ja kuormauto tulossa painavaa tavaraa tuomaan. Tavarat tulivat aprillipäivänä kun itse vietin viikonlopun Vuokatilla kahden ystävättären kanssa. Tämän viikonlopun jälkeen kaverit eivät enää minua näe Hesan läheisyydessä viikonloppuisin kuin satunnaisesti.


Tavaraa taas piha täynnä.

Toinen naapuri riensi apuun kun toinen ei päässyt. Piha oli aurattu ja mäen polanne rikottu ja kuorman tuonut auto pääsi pihalle ja mäkeä ylös takaisin.Toinen paikkakuntalainen toi valovirtaisen betonimyllyn sekä vesisäiliön ( näkyy myllyn takana)  muurarin käyttöön.


Armon kirvesmieheni, joka on niin omaaloitteinen, oli katolla käynyt lunta ja jäätä pudottamassa ja alkanut tellinkejä rakentamaan. Hän pelkäsi että jää tuhoaa ne tikapuut siellä. Lisäksi hän teki muotin muurarille.
Kun tähän asti oli tultu alkoi tietysti sataa vettä oikein kunnolla. Ja eilen maanantaina 5.4 päästiin seuraavaan vaiheeseen.


Uuden hellan alusta on valettu. Nyt sen pitää kuivua 13.4 asti jolloin muurari palaa asiaan.

Siinä välissä kirvesmiehellä on aika paljon hommia vintillä koska tulee uusi savupiippu hormistoineen.Telineitä pitää rakentaa jotta muurari ja hänen hanslankarinsa (joka on talkootöissä ) voisivat ahkeroida siten ensi viikolla. Vintti on täysin rakentamaton ja valaistus aika heikko.


Tämä kuva on aika kaunis minusta.


Savupiippujämä  kuvassa on ison tuvan entinen.
Sekin jossain vaiheessa korjataan.


Mielenkiintoiset kielelliset haasteet.

Hyvämuistinen lukija varmaan muistaa viime kesän pönttöuunin purkausprojekti. Löytyy kesäkuussa 2010. Muurari kyseli kun tapasimme helmukuussa jotenkin siihen tapaan : Mitäs se pönttöuuni! Vastasin että sekin korjataan aikanaan ja kysyin olisiko mahdollista tehdä nyt samalla. Hän vastasti jollain lailla epämääräisesti : että katotaan.  Nojaa, koska ei sitä enemmän kommentoinut en tohtinut kysellä.

Olen tietysti kuullut  (viimeiksi tänään) että savolainen aina jättää vastuun kuulijalle.

Se siis tarkoittaa että minun pitää olla aktiivinen ja pitää keskustelu käynnissä. Ja huolehtia että päätös saadaan aikaan. Tämä on aika lailla eri tapa toimia kuin mihin olen tottunut. Kun on tottunut että kysyy ;sopiiko ja toinen kertoo sopiiko vai ei.  Töissä näitä savolaisia on ja aina vaan unohdan että se aukinainen lause ei tarkoita välttämättä että asia olisi jäänyt auki. Ei haittaa mitään mutta kun pitäisi muistaa että minun kuuluu toimia.

Sitä en ollut tehnyt.

Kirvesmies soitti perjantaina ja kertoi että muurari oli häneltä kysynyt : "siitä pönttöuunista" . Todettiin että kysytään nyt voisiko tehdä. Muurari lupasi maanantaiksi tarkistaa ehtiikö tehdä samaan syssyyn ja antavansa samalla hinta-arvionsa. Maanantai tuli, ja päätin  että pönttöuuni kammariin tehdän nyt samaan projektiin. Rahani riittävät siihen.

JA se ihana kirvesmies kysyi että haluanko että hän ottaa ne vanhat peltikuoret puhdistettavaksi.Tässä on kuoret kirvesmiehen talon ulkosalla jo.

Ja vähän ajan päästä näytti jo tältä:
Minun vastuulleni jää nyt luukkujen osto. Olisi kiva saada vähän vihjeitä mistä löydän hyvät. Ja mikä on kohtuullinen hinta? Onko jotain erikoista mitä minun pitäisi ottaa huomioon.

Muurarista ei tullut muita kuvia kuin tästä oikeasta kädestä ja vähän selästä.
Eiköhän tämä riitä tältä illalta. Huomenna illalla minun on ajettava edestakaisin Kääplään uunia ja keittotasoa viemään, koska ne eivät mahdu autooni samaan aikaan kuin se valurautauuni. Sen haen perjantaina Länsi-Suomesta ja vien lauantaina Peuhuun.

Uudet sanat joita olen oppinut tänä talvena ; polanne, valovirtainen. Molemmat vaativat aika monta tukilausetta jotta ymmärtäisin mitä minun piti selittää "pyyntöni" esitellessäni.

God natt. Nyt olen syönyt puolikkaan suoklaalevyn;  Maraboun uuttaa ihanaa suklaata Premium 70 % Cocoa  Sea Salt  Pecan. Tautisen hyvää. Rakastan tummaa suklaata enkä voi maitosuklaata syödä. Tämä ei ole maksettu vaan  täysin syöty mainos.

4 kommenttia:

 1. Minkä värinen tuosta uunista tulee vai maalataanko sitä vielä? Heti aattelin ite, et punanen!!
  Tosi rohkee olet kuin tollaiseen projektiin rupesit, onnea matkaan!

  VastaaPoista
 2. En ole vielä lainkaan sävyä miettinyt. Pitääkin soittaa kirvesmiehelle ja kysyä milloin pitää päättää ja pitääkö milloin viimeistään maalata.Koko sisustuksen värisävyt olisi päätettävä kiinteiden osian osalta vanhaa kunnioittaen ilman että tästä tule museota.

  VastaaPoista
 3. Nämä ovat varmaan sinulle tuttuja paikkoja:

  http://www.metsankylannavetta.fi/tulisijatarvikkeet/

  http://www.porvoonwanharautakauppa.fi/


  Aleksi

  VastaaPoista
 4. Titte, uusia sanoja olet oppinut. Tuo polanne-sana on minulle helsinkiläiselle ihan outo. Valovirtainen tarkoittaa sähköllä toimivaa (240 volttia). Toinen on voimavirta, joka 360 volttia. Hellat yleensä toimii sillä.
  Pönttöuuni on kaunis. Voit sen maalata perinteisesti tai sitten täysin yllättävällä, jollakin vahvalla värillä esim. pinkillä, keltaisella, turkoosilla jne. Se toisi tietynlaista kontrastia ja sähäkkyyttä tilaan. Mieti tarkkaan!
  Vinttikuva on harmooninen. Ihana valo valaisee vintin kauniin katon.

  VastaaPoista