torstai 13. joulukuuta 2012

12.12.12 rahayllätys ja rahareijät a la 2013

Voiko onnenpäivän 12.12.12 aamu paremmin alkaa?  Puhelin soi  jo ennen kymmentä ja vieras naisääni ilmoitti että saan ylimääräisen tuen talon kunnostamiseen. Summa ei ollut kamalan iso, mutta sentään nelinumeroinen. Kiitos, kiitos, kiitos! Meinasin ruveta itkemään ilosta. Ja sitten kiljahdin riemusta. Hyppäsin ilosta kun puhelu oli loppu ja tuuletin tyylikkäästi - ilman yleisöä.

Marraskuun lopulla meni ELY-keskukseen tukianomus koskien tuvan multapenkkilattian kunnostamista. Työ tehdään syksyllä 2013. Multapenkkilattian reunoja kiertää irrotettaviksi tarkoitettuja lautoja. 


Seuraavista kuvista näkyy miten pahassa kunnossa alarakenteet ovat. Siinähän pitää olla toimivia tuuletuskanavia ja jonkinlaisia rakenteita lattian alla. Niitä ei ole siellä.  Ja siellä kuuluu olla maatäytettä, jota siellä on.
 Lautojen alapuolien ei kuulu olla tämän näköisiä. Lahoja ovat mutta huonommin voisi olla. Taas voin vaan kiittää entisajan rakentajia. Rinteeseen rakennettu ja hyvin. Suurempia tuhoja ei ole päässyt syntymään korkean kivijalusta ansiosta.
Multapenkkipohjassa on aina jossain luukku. Pesuvedelle. Joskus oli oikein isojakin luukkuja jonne laitettiin kanat talveksi. Joku kertoi että hevonenkin saatettiin tuoda sisään isoon lattiareikään seisomaan kun oli tosi kylmää ulkona.  En oikein taas tiedä mihin kuuluu uskoa. Minun luukkuni on tosi pieni.

Luukun kun avasin löytyi kovan näköistä tavaraa. Tulee olemaan aikamoinen homma jos tämä on saatava ulos. Lopullinen työmäärä selviää vasta kun kaikki lattialankut ovat pinossa muualla. 

En yleensä kanna murheita etukäteen juuri mistään. En tästäkään. Aikanaanhan projektin laajuus selviää!

10 kommenttia:

 1. Onnea tuen saamisesta!
  Mitään en äskeisestä tekstistä ymmärtänyt...tai siis ymmärsinhän minä nuo kana ja hevosjutut, mutta tuosta lattiajutusta en sitten tuon taivaallista. Silti innolla aina odotan postauksiasi ja kuviasi. Jos olisin vaikka noin 10 vuotta nuorempi, haluaisin alkaa samaan urakkaan, johon sinä olet rohkeasti alkanut...:)

  VastaaPoista
 2. JOs tämä Perinnemestarin selostus auttaa. Ainakin se selittää miten keskellä voi oll aniin iso luukku.
  Titte
  Vanhin varsinainen perustusmuoto on ns. multapenkki tai multiaisperustus. Talon ulkokehänä on alimmaisena kiviä, mutta niitä ei perusteta syvään kuoppaan. Tätä kivilinjaa ja alinta hirttä vasten kootaan talon sisältä päin maata ulkoseinää vasten eristeeksi. Maata on voitu nostaa seinää vasten myös talon ulkopuolelta. Huoneessa on eristämätön lattia, ja sen alla tyhjä umpinainen tila. Multapenkki voi saada noin metrin päähän seinästä toisen kivirivin tai hirsikehän, joka pitää eristeen paikallaan seinän vieressä. Koska maa-aines ajanmittaan painuu, ovat seinän vieressä olleet lattialankut olleet helposti irrotettavissa, jotta maata on voinut tarvittaessa lisätä. Joissakin taloissa tuvan ulkoseiniä kiertää istuinpenkki, jonka istuintason voi avata ja sitä kautta tarkistaa maan eli eristeen määrän ja kunnon. Maata vasten olevat hirret ovat alttiita kosteudelle, mutta vanhaan talonpitotaitoon kuului hirsiseinän kengittäminen, eli alimpien hirsien vaihtaminen aika-ajoin. Kuivalla rakennuspaikalla vaurioitumista ei tietenkään tapahtunut ja yli satavuotiaskin multapenkille perustettu talo voi olla hyvässä kunnossa. Suurin korjuasriski on, että lattialankkujen alla oleva tyhjä tila on täytetty jollain sopimattomalla eristysaineella; lasivilla on kuin pesusieni joka imee itseensä kosteuden, mutta ei luovuta sitä pois

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun lattian lankkuni siis kastuivat koska pihamaa oli noussut niin ylös että vesi tuli kiviperustan kautta siään ja kasteli sitä maata joka oli nostettu seiniä vastaan ..Kiitos Irmastiina kun " ei ymmärtänyt": Etsin itselleni lisätietoa ja tajusin yhtäkkiä - kiitos sinulle - mitä on tapahtunut minun lattialleni.

   Poista
 3. Titte, olet hienosti korjannut taloasi. Kiitokset siitä. Jos joku ei vielä ole liittynyt, niin kannattaa olla myös Rakennusperinteen ystävät ry:n jäsen. Vaikka yhdistyksen kotipaikka on Turussa, siitä on kaikille tosi paljon hyödytä. Tuuma-lehti on vertaansa vailla ja erittäin hyvin toimitettu asiantuntijavoimin. Katsokaapa kotissivuja www.rakennusperinteenystavat tai sähköpostilla yhteys: sihteeri@tuuma.net. Terkkuja ja joulukiireitä Eeva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kaikille tiedoksi ettei Eeva on kuten minäkin jäsen. Ei muita intressejä kuin rakkaus vnahoihin taloihin.

   Poista
 4. Tarkennus edlliseen nettiosoiteeseen: rpy@ttuma.net on oikea osoite

  VastaaPoista
 5. Itse bloggaaja nyt mietti miten on mahdollista että " tyhjä umpinainen tila" on mahdollista. En ehkä ymmärrä mikä sana umpinainen oikein tarkoittaa.

  VastaaPoista
 6. Titte onnea rahallisen tue saamisesta! Sitä tuntuu uppoavan rakkaaseen projektiisi.

  VastaaPoista
 7. Onnittelut ja samalla pienet valittelut tulevasta.
  Ennen todellakin saatettiin kanat ajaa lattian alle ja olen kyllä kuullut
  hevosenkin pirtissä yöpymisestä. Tyypillisintä kuitenkin oli, jotta lattiassa oli ihmisen mentävä luukku ja tikkaat lattian alla olevaan muutaman kuution maakuoppaan mikä toimitti kellarin virkaa. Tällainen talo on vieläkin olemassa kesäkäyttöisenä.
  Sitten tulevaa lattiaremppaa ajatellen pari näkemystä. Seiniä saattaa todellakin kiertää n. metrin levyinen multapenkki ja keskemmällä lattian alla on enemmin vapaata tilaa. Ehdoton tosiasia kuitenkin on että lattian alustaan on saatava ilmankiertoa. PUUN ON SAATAVA HENGITTÄÄ. On jo todistettu, että muovimaalit ovat puun surma. Vaikka hautaisit lankun pätkän kuivaan hiekkarinteeseen 0,5 metrin syvyyteen, niin aivan taatusti se lahoaa puolivuosisadassa!! Usko pois.
  Helpoin (ja halvin) ratkaisu: Jätä tupa vain "kesälämpimäksi". Poista multaa niin, että alle jää vähintään puolimetriä vapaata tilaa. Lisäksi
  + puolimetriä kuoppia "sinne sun tänne" jotka täytetään ja tiivistetään soralla. Soran päälle "vaateriin" lecaharkot ja päällimm äisenharkon päälle peittävä bitumihuopapala (harkko näet johtaa maakosteutta päälle tuleviiv puurakenteisiin. Sitten harkkojen päälle koolaus ja lattialankut. Ja huom: sokkeliin ehdottomasti "kissaluukkuja", jotta se ilma siellä alla pääsee vaihtumaan.
  Joku voi ja saa olla eri mieltä tästä ehdotuksesta. Talvilämmintä ratkaisua en edes yritä tässä selvittää mutta tosin se nyt ei sitten pirusti enempää maksa jos/kun homman ryhtyy.
  Tuomo ja Anneli toivottaa sinulle kumminkin HYVÄÄ, RAUHALLISTA, LEVOLLISTA,RENTOUTTAVAA ja kuten eräällä yhteisellä tuttavallamme Timolla on tapa sanoa; SIUNAUKSELLISTA JOULUA!

  VastaaPoista
 8. Moikka, kiitos tästä pitkästä kommentista. PItkä vastaus.
  Unohdin varmaan kirjoittaa että tupa jää kesäkäyttöön. Se bitumihuopa toi mieleeni liiterin korjaaminen kesällä. Rakennusmies kysyi minulta; onko sinulla bitumihuopaa. Kyllä on, vastasin koska jostain ihmeen syystä tiesi mikä se on ja olin nähnyt navetassa rullan. Menin sinne ja nostin sen rullan, joka ei liikahtanut mihinkään. Aika painavaa tavaraa....
  Rakennustyöselostuksessani sanotaan että "multapenkin ja sen alusrakenteisiin puurakenteiset tuuletussäleiköt korjataan ja niiden vanhat kehyspuurakenteet paikataan ja uusitaan tarpeiden mukaan. Puuttuva puurakenteinen vaakapuinen tuuletussäleikkö tehdään höylätystä puusta vinorakenteena Säeleikön taalse asennetaan hitsatti, sinkitty lankaverkko silmäkoko 25 x 25 mm. Langan paksuus 3 mm mallia KARANOR OY tai vasta.
  Kun teimme yhdessä kustiksen niin siinä oli jonkin verran puutavaraa mukana.

  Tähän taloon ei tule yhtään muovimaalia, sen voi luvata.

  Keskustelen Kaitsun kanssa miten hän meinaa korjata. Hän on aika tarkka mies ja tekee vanhon menetelmin niin plajon kun pystyy. Ainoa haitata on se saakelin maulapistoolin käyttö. Kun hän veti silllä kattolistat oli pakko pistemaalata ne kaikki naulapäätä piiloon.

  Kiitos ja Timon sanoin Siunaksellista Joulua ja kiitos kun kommentoit. En ole ainoa joka ilahtuu hyvistä kommentieista.

  Ja Tuomo esitän tämän ajatuksen eteenpäin.

  titte

  VastaaPoista