tiistai 12. maaliskuuta 2013

Kun äiti auton osti...

Tai ei hän ihan ostanut vielä.
Entisenä etuoikeutettuna naisena minulla on aina ollut työsuhdeauto. Kun koeajoin työsuhdeauton niin 20 min. riitti ja sitten olen päätökseni tehnyt. Nyt on omat rahat 100 % kiinni menossa joten vakavampi suhtautuminen on paikallaan.

Taustatyö kunniaan
Yli kaksi viikkoa  perehtymistä on nyt takana. Totesin menneellä viikolla ystävälle että vanhan talon remppaaminen on minusta helpompi juttu kuin käytetyn auton ostaminen. 

Olen käynyt läpi Oikotien, Nettiauton, A1.fi ja tori. fin autotarjontaa jo useamman viikon aikana. Lukenut virhetilastoja, tulliraportteja  ja saksalaisia raportteja. Perehtynyt diesellaskureihin, hinnastoihin, lisävarusteisiin ja moneen muuhun asiaan. Tutkinut miten auton hinta laskee ja miten paljon tietyillä merkeillä ajetaan. Ja sen päälle vielä verolaskelmat, päästöt, moottoritilavuus, Kwh/ hevosvoimaa ja kiihdytys 0 -100. 

Ja tänään minulle kerrottiin että vääntö onkin tärkeämpi kuin hevosvoima. Vääntäkohdan yli hyppäsin luetteloissa aina koska en ymmärtänyt mitä siellä väännettiin! 

Suppilon kautta kolmeen vaihtoehtoon
Pikku hiljaa tajusin että haluan dieselfarmariauton, 1,6l moottori, lohkolämmitin pitää olla ja alle 30 000 km ajettu. Ja sitten se maxhintani sen päälle. 
Päädyin kolmeen merkkiin: Volvo v50, Skoda Oktavia ja Kia Cee'd.

Koeajelulle
Preferenssit kuten yllä, Volvo ykkösenä. Ja lähdin sitten viime lauantaina koeajelulle. Kaunis valkoinen Volvo, innostuin. Todella ihan auto. Kuulemma ei tarvinnut välittää varoitusmerkeistä liittyen moottoriin, se on etuajassa huollettu. Iloisesti lähdin  tunnin ajelulle. Ekat 30 minuuttia menivät hyvin. Sitten rupesi nykimään ja tehot katosivat. Ajattelin että on väärä vaihde. Kokeilin mitä vaan. Auto senkun nyki. Ajoin bussipysäkille ja pysähdyin.  
Ja vähän ajan pääsät uudestaan liikenteeseen ja auto toimi taas. Hetken. Kolmannen kerran kun tämä tapahtui olin Kaivokselan Shellin lähellä ja ajoin sinne. Soitin Länsiauto/Pekkalan automyyjälle joka tuli kaverinsa kanssa hakemaan. Odotellessani luin kaikki paperit ja perehdyin huoltomerkintöihin. Paluumatkalla selvisi että autoon oli asennettu dieselkäyttöinen lämmitin (hyvä). Väärin asennettuna se aiheutti ongelmia. Kysyin miksei ollut jarrunesteitä vaihdettu kahden vuoden huollossa. En saanut vastausta!  Ei myöskään oikeastaan anteeksipyyntöä koko seikkailusta. Minulle se autokauppa riitti. Huono maku jäi ja vähän hihitti illalla. Meikäläinen lähti autoa ostamaan ja jäin tien varteen.

Auto numero 2
No, hyppäsin vuokra-autooni heti ja jatkoin matkaa Porvooseen. Koeajoin Skoda Oktavian. Ihan kiva auto, mutta kovat ja kapean oloiset penkit. Eturuudussa 2 kiven aiheuttamaa pahaa jälkeä. Auto oli ihan ok, mutta vähän kankea. Ei oikein lähtenyt kunnolla kiihtymään. Ja jotenkin se oli vähän klumppinen. Vaikka tiedän että kaikki sanovat että se on hyvä auto niin en ihan innostunut.

Auto numero 3
Tänään oli sitten Kia Cee'd vuoro. Kuusivaihteinen ja sitä vääntöä löytyi. Otin nyt miestyökaverin mukaan ( hän tarjoutui) ja emme voineet molemmat kuin ihailla sitä autoa. Pehmeä meno, vääntöä, siisti, kaunis, tehokas. Hyvin varustettu jne.. kaikki kohdallaan. Ihana auto. 

Eli listani viimeinen olikin sitten paras. ( Ainoa syy miksi Volvo pääsi listalleni olikin että oli tuontiauto Saksasta ja puutteellisesti varustettu. Siksi mahtui hintahaarukkaani.)  Ja Kian hinta on aika kohdallaan. Tiedän, se on korealainen. Mutta uskon että moni on  turhan ennakkoluuloinen. Nuoruudessani jos jotain oli tehty Japanissa se oli huono juttu. Piti olla Made in Germany. Niin se maailma muuttuu. Nyt lienee Made in Japan ainakin Toyotan osalta taas huonommassa maineessa. Niin  paljon virheitä heille on sattunut.

Nyt siis jatkan ja keskityn Kian Cee'd:iin.  Se onkin ollut suosittu auto. Löytyykin siksi aika hyvin valikoima oikein hyviä vaihtoautoja. Nyt tutkimaan kilometrejä, valmistusvuosia, jne jne..


5 kommenttia:

 1. Oletpas sinä opiskellut...minulle yleensä valintakriteeri on väri...:))
  Sitikka ollut jo useampi peräkkäin ja tykkään.
  Luulempa, että Volvo kauppias ei tiennyt miten paljon olit tehnyt tutkivaa työtä etukäteen...aattelin, että jee nainen autokaupoilla...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän epäilen niin myös. Nyt on tinkimiskierros meneillään...jännää..

   Poista
 2. Mulla uutena ostettu Kia Sportage vm 2011 - ihanin auto ikinä! Fiksusti suunniteltu ja vähäruokainen jos vertaa vaikkapa Honda CR-V:hen josta myös kokemusta. Kiaa kohtaan tuntuu monella (erityisesti miehellä) olevan ennakkoluuloja. Tästäpä kehitinkin Kiallani ajellessa oikein sloganin: Ennakkoluuloton nauttii enemmän! Joka ehkä pätee muutenkin elämässä :)

  Joten kannustan sinua hankinnassasi...

  VastaaPoista