sunnuntai 17. lokakuuta 2010

Titen kasvimaalla ..rikkaruohon alla ....

Kasvimaanihan onnistui aika hyvin istutuslaatikoiden osalta.  Sipulit, porkkanat, punajuuret ja perunat  sen sijaan pistivät aika lailla hanttiin. Laitoin maahan kai toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa. Kastelin jokainen ilta, koska minulla ja naapuritalolla taitaa olla ainoat kaivot joissa on riittänyt vettä koko kuivan kesän. Kääpälän kylässä useampi talo kärsii edelleen vedenpuutteestä. Itä-Suomessa ei ole satanut juuri mitään juhannuksen jälkeen. Naapurin emäntä kertoi että vettä on aina riittänyt koska on useita lähteitä talojemme lähistöllä. Rengaskaivosmies katseli karttaa ja luontoa ja sanoi minulle jo viime vuonna on kaivo on hyvässä paikassa, suoraan lähdesuonen reitillä.

ELi tuhlasin vettä ja tämä oli tulos. Voin kai olla ylpeä siitä että että nämä syntyi vajaassa kolmessa kuukaudessa ja ..


ainakin porkkana oli pitempi kuin tulitikku.

Perunaa istutin 9 kiloa ja satoa tuli 2 kiloa. Lienee huonousennätys. Mutta ne harvat jotka sitten tulivat olivat kanamunan kokoiset, ainakin puolet niistä. Naapurin isäntä, joka on entinen perunanviljelijä valitti että heidän satonsa epäonnistui ja kehui että minun perunani olivat hienomman näköiset. Kuvassa olevat tuotokset on nostettu maasta  21.8. Pottuja olin siis  kasvattanut  helatorstaista lähtien ja piti olla aikainen lajike!!

Pottuja olisi ehkä tullut enemmänkin mutta kun syyskuun lopulla tuli yllättävä hallayö  varret paleltuivat. En muistanut mennä nostamaan perunoitani, ja parin viikon päästä rikkaruoho oli ottanut ylivallan koko perunapellosta. En millään enää löytänyt niitä varsia eli paikkoja mihin olin istuttanut perunat. Nojaa, tämä oli hyvä opetus ensi vuodeksi. Pitää vaihtaa paikkaa, pitä kuupata ja pitää ehkä edes kerran  käydä rikkaruhoja kitkemässä. Oli nyt vaan  liian kuumaa. JA yhtenä päivänä myös aika savuista , Venäjän metsäpalot olivat aika lähellä.


Mutta yllätys oli suuri kun jo kolme viikkoa myöhemmin onnistuin nostamaan tämän kokoisia porkkanoita maasta:

Lisää kuvateksti


Lienevät niitä oikeita babyporkkanoita. Pitää varmaan ottaa yhteyttä APETIT - babyporkkanatuotepäälliköön kun on kerran tällainen tähtiviljelijä syttynyt.

Viime viikolla valmistelin paikkoja talvea varten ja kävin repäisemässä viimeisiä porkkanoita maasta. Suurin osa halusivat jäädä talvehtimaan koska "blasti" katkesi. Se oli niin surkea ja ohut että minun piti kaivaa porkkanat ylös pikkuisella puutarhalapiolla. Sillon tietysti osa porkkanoista katkesi kun en enää nähnyt missä ne olivat olleet. Mutta minussa on ainekset kuitenkin luottoviljelijäksi:


5 kommenttia:

 1. Fina morötter! Alisa odlade morötter här på vår gård o de stösta var hälften mindre. Hon fick många baby-morötter också, men dem slängde hon åt "takapihan pupu".

  VastaaPoista
 2. Små eller stora, ingen skillnad, de ser jätte goda ut!

  VastaaPoista
 3. Sulla on kahta eri lajiketta noita porkkanoita: tavallisia ja bebyja! Koolla ei oikeasti ole näissä hommissa väliä. Maku ratkaisee!
  Pääsitkö viljelyn makuun?
  Onneksi vettä riittää - se on iso asia!

  VastaaPoista
 4. odotan kuin kuuta nouseva ensi kevättä.

  titte

  VastaaPoista
 5. Min track record med odlandet var ännu sämre...morötterna var storlek tändsticka och zuccinin blev uppätna av någo kryp :-( Örterna blev dock fina.

  VastaaPoista