maanantai 9. maaliskuuta 2015

Ihana päivä Kouvolassa

Viime lauantaina 7.3. Kymenlaakson rakennusperinneyhdistys Iisakki sitten käynnistyi ensimmisellä yleisötapahtumalla. Täältä saat lisätietoja itse yhdistyksestä http://www.iisakki.org


Päivä oli hauska. Ensin ei meinattu löytää perille. Navigaattori oli aivan hukassa eikä Google Maps:kään paljon oikeita ohjeita antanut. Onneksi löytyi nuori nainen tieltä joka oli menossa saman paikkaa. Ja paikkana Kouvolan AMK niin kauniilla vanhalla Kasarminmäellä. En ollut ikinä sielläkään käynyt. Olisin voinut ostaa pari tiilikasarmia sieltä. Onneksi ei ollut rahaa mukana.

Tilaisuus oli menestys. Ehkä osittain siitä syytä että ystävättäreni Eeva oli puhunut Kouvolan Sanomien päätoimittajan kanssa etukäteen ja lehdessä oli kansijuttu joka jatkui sivuille 2 ja 3. Kiitos Eevalle. Huomaisin, että Valkealan Sanomatkin oli paikalla.
Kyllä oli ihanaa kun varattu tila oli liian pieni, lasiseinä avattiin ja lisätuoja haalittiin. Meitä oli ehkä noin 200 ihmistä .

Todella mielenkiintoinen oli Rakennuskonservaattori, FM Kati Lahtisen luento otsikolla: 
"Vanhan rakennuksen lisäeristäminen? Energiatehokkuus on entistä keskeisemmässä roolissa tämän päivän asumisessa. Miten vanha rakennus on mahdollista sopeuttaa näihin vaatimuksiin? Onko lisäeristäminen aina järkevää ja mitä sanoo lainsäädäntö? " 

Tärkein tieto on kuitenkin että vaikka uusi laki astuu voimaan 1.7.2017 mihin ei tarvitse ryhtyä.  Ja että vanha saa ylläpitää ja korjata vanhan mallin mukaan. Haasteet tulee kun rupeaa käyttötarkoituksia muuttamaan. Ja haasteita tullee alussa paljon kun ei vanhan talon tuntijoita löydy lupapuolella. Silloin kaikki tällaiset fooorumit, blogit ja FB-sivut voivat tuoda paljon helpotusta ongelmiin. Eli pysykää tällä url:lla jatkossakin. 
Todella mielenkiintoista oli kuulla, että vanhoja taloja kun on niin vähän, niiden energiasäästöpotentiaali  energiatalkoissa olisi pienen määränsä vuoksi vaan noin 0,1 -0,3 %.Tyhmät säännöt ja lait pois. Järki mukaan nyt.
 Tauko oli sitten kuin vanhan talonkorjaajan märkä päiväuni. 

Ruotsinpyhtäältä oli paikalla Rosenborg Liiteri- niminen kauppa. 
Näitä ikkunatarvikkeita hankin itse suoraan Ruotsista. On kuitenkin hyvää tietää että pieniä määriä voi heiltä ostaa. 
Tavara oli esillä kauniissa laatikoissa ja isäntäväki mukava.


 
Tauolla pääsi myös tutustumaan Kouvolan Ammattikorkeakoulun tiloihin ja pajoihin. Kun tilaisuus avattiin, pienen puheenvuoron piti yksi kolmesta restaurointilinjan opettajista. Mukava ja komea mies. Hyökkäsin heti hänen kimppuun tauolla. Onneksi tein. Pääsin sitten tutustumaan uuteen laboratorioon ja sen vastaavaan "mestariin". Ja löysin ratkaisun siihen miten ihmeessä saan vanhan tuvan ikkunakarmit oikean sävyiseksi. Tässä paikassa kun märittelevät aineet ja värisävyt ja paljon muutakin tekevät. Seuraavassa kuvassa on muottiin valetut pienet värinäytteet.
 Hankin vielä yhden kirjan jota en todennäköisesti tule lukemaan ennenkuin on kova hätä. Tämä on nyt kerrankin kirja, joka maanäläheinen. Siitä suuri plussa. Olen siis jo selannut sen. Hannu Rinteellä on myös uusi kirja ja täältä  löydät luettelon kaiksta hänen hienoista kirjoista. Hänkin oli mukava ja niin oli vaimokin.
Tuntuu siltä että kaikki vanhoihin talohin hurahtaneet ovat aika mukavaa sakkia. Hannu piti taoun jälkeen sympaattisen luennon , jossa hän näytti kuvin esimerkkejä miten asioita voi tehdä oikein hyvin ja oikein huonosti. En edes tiennyt että saa käyttää kangassähköjohtoja.Akku loppui puhelimesta joten enempää kuvia en saanut.

Sormet syyhyävät jo. Illalla oli hauska illallinen veljen luona ja sain tänään mailin jossa kaksi herraa lautaiseurueesta ilmoittautuivat vapaaehtoisiksi orjiksi päiväksi. Ja jos toinen tuo rouvansa, joka yllättäin ilmestyi tämän päivän ASAHI:iin niin saamme maukasta ruokaa. Hän on joko espanjalainen tai Etelä-amerikasta. Tedustelin herrojen erikoistaitoja. Taidanpa kutsua kylään kun tiedän mitä he osaavat. 
Sen pituinen se tällä kertaa.


8 kommenttia:

 1. Rakennusperinneihmisiä alkaa olla jo aika paljon, kun teidän paikalliseen koulutustilaisuuteenkin osallistui noin paljon ihmisiä. Hyvä, että tietää nyt, keneltä kysyy mitäkin ja varaosiakin saa jo Suomesta.
  Meilläkin aletaan arvostaa vanhaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jepp ja järjestäjät pelkäsivät ettei kukan tule. Kouvolan Sanomien iso juttu auttoi olajon. Sen järkkäsi ystävättäreni Eeva.

   Poista
 2. Olipas mainio tapahtuma! täytyy kokeilla tuuppautua mukaan joku kerta, täältä Lapista on vaan aika lailla matkaa:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kandee seurata heidän nettisivujaan. Olen myös Rakennustperinteen ystävät ry:n jäsen ja heidän Tuuma -lehti on ihana.

   Poista
 3. Mikä ihana blogi! On aina kiva löytää vanhan talon arvostajia! Paljon tsemppiä ja voimia kunnostustöihin!

  VastaaPoista
 4. Hyvä, blogisi on herännyt horrostamasta. Olen monet kerrat klikannut tänne ja odottanut koska saamme lukea kuulumisiasi. Keväisiä uusia ideoita ja tuulia toivottelen minäkin!

  VastaaPoista