sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Ikkunaremontti osa 2


Eino on riehunut täällä Kääpälän kylässä myös. Sähökatkoja on ollut todella paljon ja useita tunteja sähköt olivat poikki.

                               Ja sitten ikkunoihin
Kovin hitaasti mennään rempassa eteenpäin ja blogini kärsii siitä vähäsen myös. Kuitenkin tapahtuu koko ajan jotain. Olen aika kiireinen viikolla joten kaikki muu jää viikonlopuiksi.
Toissa vuonna kuistin ikkunat korjattiin. Se oli valtava projekti koska ikkunaruutuja oli 150 kpl. 
Nyt on siis tuvan ikkunoiden vuoro. Sama loistava mies auttaa minua kuin silloin kuisti-ikkunoiden kanssa. Poikkeuksellisesti käytän pääkaupunkiseudulla asuva käsityöläinen. Muuten olen käyttänyt paikallista väkeä Kouvolan alueelta. Jos haluat nimen ja sulla on töitä antaa talveksi niin ota yhteyttä minuun. Talvella ikkunoita pitää korjata. Silloin heillä ei ole ruuuhkaa.

Päätin että ensi vuonna korjataan 3 viidestä ikkunasta. Saan isomman veronpalautuksen ja se menee nyt ikkunoihin. Jos rahaa jostain saan lisää korjautan kaikki viisi ensi vuonna. 
Mikko tuli ottamaan ikkunat alas koska se on tehtävä niin kauan kun maassa ei ole lunta. Kun lumi tulee ei pääse enää tarpeeksi lähellä ikkunoita.
Vähän on tummat nämä kuvat. Korjaustyö alkaa ensi vuoden puolella. 

Irroitimme (tai oikeastaan Mikko irroitti)  kaikki vanhat koukut, helat ja saranat. Pelkäsin että minä rikon ne, muuten olisin kyllä osallistunut.  Alla on koukku ja haka tuuletusta varten. Mikko kunnostaa nämä osat ja jokainen joka on tarpeeksi vahva laitetaan takaisin. Yksi ikkuna varustetaan näillä vanhoilla osilla. Muihin hankin vastaavanlaiset mutta uudet.

Tämän linkin takana löysin identtisiä uustuotanto-osia Ruotsista. Ostospaikkana on  Gysinge Byggnadsvård efter-1850
Hintataso halvempi kuin Suomessa etenkin kun toimitus voi tehdä Ruotsiin, tyttäreni toimistoon. Hän ei tästä tiedä ennenkuin tulee tekstissä tähän kohtaan. Saanpas ainakin selville lukeeko hän blogini lainkaan tai kuinka tarkasti.

Aikamoista salapoliisityötä saa tehdä että löytää oikeat mallit. Mutta onneksi löytyvät.  Huomaathan muuten että ikkunoissa on käytetty puutappeja. Alla olevasta kuvasta näet myös esineen nimeltä "kort hasp"  ylävasemmalla. Eli lyhyt haspi. Edellisessä kuvassa oli se lång hasp, eli pitkä haspi. 


Kuvasta alla näkyvät kaksi osaa. 
Vasemmanpuoleiset ovat ruotsiksi nimeltään stjärthake (pyllykoukku lienee väärä sana mutta on suora käännös). Se on se haka johon ikkuna lukitaan itse ikkunalautaan. 
Oikealla ovat gångjärnsstapel, eli ikkunan sarana pujotetaan tämän päälle. Tuntuu vaikealta hahmottaa miten ihmeessä sarana sen päälle asettuu.
Siksi vielä yksi kuva. Tämä erikoinen saranan vastakappale näkyy ihan vähän alla olevasta kuvasta ikkunan vasemmassa alakulmassa.


Kulmaraudat ja itse saranat löytyvät myös Gysingen luettelosta. .  Jos itse haluat tutkia näitä osia tarkemmin niin Gysingen webbikauppa on todella mielenkiintoinen aarrearkku. 
Linkki täällä.

4 kommenttia:

 1. Titte, et sitten voi varmaan asua siellä talvella, jos ikkunasi lähtivät tuvasta.
  Vai peitetäänkö ikkuna-aukot jollakin?

  VastaaPoista
 2. Heippa, Tupa on kesähuone ja eristetty itse talosta. Piti laittaa kuvia miten ne on laudoilla suljettu mutta en ole emuistanut ottaa siitä kuvia. Aamulla otan .

  VastaaPoista
 3. Muistaakseni peitit laudoilla kuistin ikkuna-aukot, kun ikkunat olivat korjauksessa.

  VastaaPoista
 4. kuvat on otettu , tulevat seuraavaan kirjoitukseen.

  VastaaPoista