sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Ikkunankorjaukset osa 3


Viimeiset viikonloput ovat enimmäkseen sujuneet ikkunankorjausprojektissa. Ison tuvan viisi ikkuna-aukkohan on korjauslistalla tänä vuonna. 
Toissa viikonloppuna kun kerran korjausvauhdissa ollaan niin niin poika irrotti yläkerran kolme pientä ikkunaa ja teki väliaikaiset suojat. 
  Neljäs karmi
Tähän viikonlopun mennessä oli kolme alakarmia saatu irti. Taito kasvaa koko ajan. Ja päätin nyt hoidan sitten itse kahden viimeisen karmin irrottaminen. Lauantaina aamulla aloitin ja helpotus oli suunnaton kun alle kymmenessä minuutissa neljäs alakarmi oli irrotettu. Samalla totesin, että sivukarmit ovat hienossa kunnossa, eivät tarvitse korjaamista lainkaan.  Oli aika gurumainen olo.

Karmi numero viisi
Viides karmi palautti minut maan tasalle. Guruna olo kesti ehkä 30 minuuttia. Neljän karmin niksit eivät enää toimineet. Kiila alakarmin alla oli niin tiukassa. 

Huomasin, että tämänkin ikkunan kohdalla ylimäräinen hirsilisäke (vaalea puu) oli painunut yläkerran painon vuoksi ja liian pienen asettumisvaran tosi pahasti. 

Kiila ei lähtenyt. Poistin karmilukitukset, ei auttanut. Käsintaotut naulat. Taas. Kaikki naulat säilöön ja kunnostukseen menossa.
Rupesin eristeitä irrottamaan. Ja sitähän oli. Ja tiukalla. Taas vanha nuotta, villainen rekipeitto, sarkakangasta, pellavaa- ja puuvillakangasta.

 Seuraavassa kuvassa näkee hyvin minkä näköinen reikä syntyy vanhasta taotusta naulasta. Naulat ovat sivulta suoraat. Ja istuu tosi kovalla.

 Yksi naula olikin mennyt joskus poikki. Se on edelleen siinä. Sitä en millään saanut pois.
 Sain kaikki eristeet pois ja näkyi jo valoa tervapaperin läpi. 
 Tähän mennessä olin jo irrottanut 4 kiilaa, enemmän kuin yhdestäkään aikaisemmasta ikkunakarmista.Kun alakarmin irrottaa se on hyvin yleensä mennyt käyttämällä pientä sorkkarautaa ja vasaraa. Ostin vielä uudet. Olin kyllästynyt liian kevyisiin vasaroihiini. Tämä oli painavin jonka jaksan käyttää. Lauta ei liikkunut mihinkään. Nyt olin jo käyttänyt toista tuntia tämän karmin irrottamiseen eikä se ollut liikahtanut.

Oli pakko mennä ulkopuolelle katsomaan. Totesin että minun on irrotettava kaikki ulkolistat, joten nyt poika kehiin. 

Yksin en voi kiivetä tikkailla niin korkealle.  Mutta ensin piti antaa miniälle vähän lepoaikaa koska se  silmäteräni on tehnyt hampaita, etenkin öisin.

Toissa viikolla hän katseli ulos lempipaikasta varmuuden vuoksi vielä puoliseisonnassa, vaikka osasi jo kävellä.
Tänä viikonloppuna homma sujuu jo leveästi seisoen.

Menimme Estherin kanssa Kääpälän kauppaan ja aikaa vierähti melkeinpä kolme tuntia koska kylässä tapahtui taas. Rullasuksikilpailut.  Oli vähän formulamainen. Ensin odotimme 1,5 tuntia ja sitten muutamassa sekunnissa ukot pyhälsivät ohi. Tuskin ehti numeroitakaan nähdä. Nr 99 oli Jonski, paikkakunnan suuruus ja numerolla 100 hiihti Jouko Karjalainen, se entinen yhdistetyn mies. Kaikilla oli ihanan litteät vatsat. 

 Mudostimme kunnon faniaition kauppaa vastapätä. Kivaa oli taas heittää läppää ihmisten kanssa.Ja taputimme kaikille jotka sattuivat paikkaamme ohittamaan. Siitäpä syntyi naurua.

Sitten kotiin, lounas ja poika siis kehiin ja ulkolistat pois. Poika näkyy kuvassa kyynärpään verran.
Sitten yritimme ulkoa hakata sitä hirsikappaletta sisään. Ei liikkunut milliäkään. 
Päätimme porata hirsilisäkkeeseen paljon reikiä ja sitten sahata se vaakasuorassa halki. Muttei ollut kunnon poraa joten naapurin luokse. Joka tuli katselemaan, päivittelemään . Tutkimme erilaisia vaihtoehtoja ja teimme työkaluinventaarion. Päätimme jatkaa sunnuntaina aamulla klo 10.30. Minulta oli vierähtänyt yli kolme tuntia tässä hommassa ja se saakelin karmi ei liikkunut mihinkään. 

Loppurutistus oli hauska
Minähän omistan niin paksun puuporaterän, se oli selvinnyt inventaarion aikana lauantaina.Sununtaina kello 9.15 naapuri onkin jo oven takana.


 Reikiä tuli paljon.

 Sitten kunnon tukeva pöytä ikkunan eteen.
Ja sen jälkeen haimme moottorisahani, joka ei tietysti startannut. Ei millään. Ja sitten naapuri haki omansa. Seuraava kuva on minusta  ihana. 
 Ja sitten vaan moottorisahaa hommiin.
Poikki on vaakasuunnassa. 
Ja lähtehän se kahdessa osassa kun toinen hakkaa ulkopuolelta ja toinen vetää sisäpuolelta. Muuten se ei liikkunut. 

Karmean hankala työ on takana. Kiiloja oli tässä ikkunassa kahdeksan. Yhdessä aikasemmassa ikkunassa oli vaan yksi. Kiilamies oli ollut innoissaan varmaan kun sai niin monta lyödä paikoilleen. Ja eri suunnasta. Muut olivat kaikki joko sisältä tai ulkoa lytö paikoilleem. Tässä karmissa ne olivat ihan miten sattui. 

Ja mulla alkoi taas siivousvuoro.
Ja sitten vanerit eteen.
Aika raskas viikonloppu on nyt takana. Kädet ylhäällä koko ajan, hankalia työasentoja. Ei juurikaan edistymistä kuin vasta tänään. Mutta siinä se on. Maanantaina 3 alakarmia, yksi sivukarmi ja muutama lista lähtee korjattavaksi.  Kaikista ikkunoista ainoastaan kolme kappeletta sivukarmia tarvii korjata. Ne olivat kaikki etelän ikkunoista. Muut hienossa kunnossa edelleen. Yhden ikkunan osalta ( sen viimeisen) joudumme uhraamaan kaksi ulkolistaa. Muuten kaikki taisi säilyä ehjänä. Aika hyvä suoritus. 
Tämän jälkeen miniän ihana siskonmakkarakeittoa ja sen jälkeen tunniksi sienimetsään.


Lopetan kevennyksellä. Lastenlapseni rohkeus kasvaa koko ajan. Eikä tuttipullo olekaan hauskaa enää kun on jo pian vuoden ja yhden kuukauden vanha. Maidonjuonnin tyylinäyte.60 -luvun drinkkilasista - pillillä.


5 kommenttia:

 1. Tutulta näyttävät nuo riveet ikkunankarmien ja seinän välissä. Olemme vastikään hankkineet oman torpan, jonka kunnostus alkaa kunnolla vasta keväällä. Mutta purettu on jo seinälevyjä ja paljon löytyyh pellavarivettä hirsien ja karmien välistä! Olen ajatellut ne kyllä säilyttää, mutta mietityttää, että kuinka paljon roskaa ym. siellä seassa on. Että pitäisikö vaihtaa vai antaa olla? Mielelläni pitäisin kaiken vanhan, mutta samalla tietenkin haluan raikkaan talon ja hyvät eristykset. Lattioiden alle vaihdamme kyllä selluvillan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. N emun eristeet olivat aik akamalassa kunnossa. Osassa oli jotain toukan tyhjiä munankuoria jne. Olen hankkinut rivettä, oikeastaan saanut. Ole tarkkana. Se jossa on kierrätysmatskua mukana siinä on kuulemma muoviakin. Eli älä sitä hanki.

   Poista
 2. Kyllä nuo sinun ikkunasi sitten nielevät työtunteja. Sisukas nainen olet, kun yrität ensin yksin selvitä noista hommista. Upeaa, että poikasi auttaa sinua mielellään. Samalla saat nautia pikkuisen vierailuista.
  Ja mukava naapuri pelastaa myös usein pulasta.
  Mukavaa syksyä!

  VastaaPoista