sunnuntai 14. marraskuuta 2010

Haista home!

Voi kun saisin ne kuvat kirvesmieheltä.
Mutta Kaitsulla on stressiä eikä ehdi tehdä paperihommia johon hän luokittelee sujuvasti  myös kameran tyhjentäminen.
Kaitsu on oikea aarre ja oikea käsityöläinen. Hänen suurin vihollisensa on tietokone, niin hän kerran kertoi minulle. Ymmärrän hyvin. Uusi Windows on edelleen minun suuri viholliseni.

Tänään kävin Peuhussa haistelemassa hometta. En huomannut mitään. Taas oli löytynyt kahdesta huoneesta tapettien välistä hometta sekä vähän enemmän eräästä nurkasta jossa oli ollut vesivuoto joskus. Mekaanisen puhdistuksen jälkeen ja  kahden myrkytyskierroksen jälkeen oli sitten Christel Titte "Homenenän" vuoro tarkastella ilmanlaatua. Vietin muutaman tunnin siellä ja siivosin. Pepe ja Anneli kävivät kurkkimassa ja Eilakin tuli. Yhteistuumin todettiin että hyvää työtä on tehty. Raikas hyvä ilma. Talon 4 huonetta on kaiken lisäksi hyvin pitänyt lämpöä yhden pienen puhaltimen ja irrallisen lämpöpatterin avulla. Kun seuraavasti eristetään hengittävillä kuitulevyillä niin uskon nyt että hyvin pysyy lämpimänä. 


Oviaukko porstuan ja keittiön välillä todisti että Peuhussa on tehty todella monta muutosta 160 vuoden aikana. Kaikista huoneista on nyt poistettu tapetit ja pinkopahvit sekä kattopaperit ja/tai levyt sekä purettu alaslaskettu katto keittiöstäSuunnitelmissa oli aukon leventäminen vasemmalta puolelta 30 cm, mutta päätimme poistaa vähän enemmän eli ne myöhemmen lisätyt "palat" . katso alakuvaa.Oikealta piti avata parikymmentä senttiä lisää mutta nyt minä tein ekan isomman muutokset. Kun tarkastelimme oikean puoleiset hirret todettiin että ne on vaan ladottu päällekkäin eivätkä ole liiitetty seinään. Eli niiden poistaminen avaisi näkymät ulko-ovesta ihan päätyseinään asti. YES. Näin saan enemmän valoa. Ainoa asia mitä pitää tehdä on tukea ylähirret. Niistäkin todettiin että kun poistetaan alin hirsi saadaan vielä enemmän avaruutta  ja valoa tilaan.


Luin juuri ihana kirjan 7 hus och en kyrka

Siinä todettiin että Ruotsissa 1700-luvun ja 1800 -luvun taloissa talot rakennettiin siten että talon pitkät seinät olivat itä/länsisuunnassa. Näin saatiin valoa ja lämpöä optimaalisesti. Mutta minun taloni seisoo etelärinteessä joten pitkät suunnat ovat etelä/pohjoinen.  Olen unelmoinut siitä että saisin eteläpuolelle pienen terassin mutta silloin joutuu kiertämään koko taloa jos sinne haluaa kantaa jotain. Sisääntulo on pohjoisen puolelta, mikä tuntuu hassulta. Toisaalta tie on pohjoispuolella joten ratkaisu oli ymmärrettävä.

Kun tapetit ja pahvit poistettin keittiöstä löydettiin ovi. Tai oikeastaan oven paikka.Hmm, eli täällä onkin ollut ulko-ovi ennen. Juuri siinä seinässä jonka kautta haluaisin päästä puutarhaan. Heureka, nyt tiedän mitä teen kun ulkovuoraus uusitaan ja samalla muutan ikkunat vanhan näköisiksi. Teen ikkuna/ovi yhdistelmän tälle sienälle  ja eteläsivusta tulee aika samanlainen kuin mitä se alunperin oli kun talo oli yksikerroksinen hirsirunkoinen päällystämätön talo 1800 luvulla.

Jatkoa seuraa ...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti