lauantai 19. maaliskuuta 2016

Monta hyvää pointtia jos mietit yläkerran hyödyntämistä

 Napattu perinnemestari.fi -sivulta:

Toisen katto, toisen lattia

Kun ollaan huoneessa ja katsotaan ylös nähdään laipio eli sisäkatto. Jos talo on yksikerroksinen on se myös talon yläpohja ja ylimpänä on vesikatto. Jos talossa on useampia kerroksia, on kyseessä välipohja. (Vastaavasti alimman kerroksen lattia on alapohja.)
Suurin osa asunnon lämmöstä karkaa ylöspäin ja sen takia yläpohjan hyvä lämmöneristyskyky on erittäin tärkeä. Vanhoissa taloissa vintillä on yleensä sekalaista eristysmateriaalia: hiekkaa, turvetta, sammalta, sahanpurua jne. Mikäli nämä aineet eivät ole kastuneet, ei ole mitään syytä vaihtaa niitä toiseen materiaaliin, mutta yleensä on syytä lisätä eristettä, joka voi olla vastaavaa materiaalia. Mikäli eristeenä on turvetta se on erittäin hyvä materiaali, koska happamuuden takia home ei kasva siinä.
Helpoimmin hankittava perinteinen lisäeriste on sahalta ostettava puru. Parempi vaihtoehto on höyläämöltä saatava purun ja karkeamman kutterinlastun seos, joka on ilmavampaa. Moderni vaihtoehto on puhallettava ekovilla. Vanhat eristeet ovat usein painuneet, joten lisäeristettä kannatta laittaa reilusti.
Jos yläpohjassa on käytetty lisäeristeenä mineraali- tai lasivillaa, ei niistä välttämättä ole haittaa, mutta ne ovat kosteutta sitovina riskejä: jos niihin pääsee vettä, se haihtuu erittäin hitaasti ja voi tämän takia edistää home- ja lahovaurioita. Vuotavan katon lisäksi yläpohjan uhkana on alakerran huoneista ylöspäin vuotava lämmin ilma. Jos alemman huoneen laipio on pääosin tiivis, mutta esimerkiksi keittiön pinkopahvi on löysällä yhdessä kulmassa, alkaa ilma virrata tästä kohdasta vintille. Kun alhaalta ylös nouseva kostea ja lämmin ilma kohtaa vintin kylmän ilman ja seinän, kondensoituu höyry tässä kohdassa vedeksi. Virtaus ei ole välttämättä kovin suuri, mutta jos se jatkuu vuosikymmeniä, on lahovaara ilmeinen.

http://www.perinnemestari.fi/?id=65&id2=77

4 kommenttia:

 1. Moikka Irene. Ei aavistustakaan. Kun rikastun mietin sitä. Viimeksi kun laskimme mitä se tulee maksamaan niin päädyttiin yli 20 000 euroon. Tila on niin valtava. Tila on aivan avoinainen . Melkein kallistun siihen että kun rikastun rakennan kunnon vierastalon, jonne vedet, tiskikoneet, peruskoeet ja uusi sauna tulee. Ettei tarvitsisi lainakaan vetää vettä sisään vanhassa talossa.

  VastaaPoista
 2. Täältähän löytyikin tosi mielenkiintoinen blogi, jään lukijaksi :)
  Aurinkoista kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos. Olen ollut hiljainen nyt liian kauan ja kamalan kiireinen sekä töissä. Pian taa srupean kirjoittamaan.

   Poista